(עברית)
(עברית)
קומפוסט איכותי, מוצרים מתקדמים להשבחת קרקעות, ריפוד ללולים וביו פחם הם רק חלק מהאפשרויות הקיימות כיום להפיכת פסולת מסוגים שונים, ובפרט פסולת של מזון, למשאבים מועילים. כל הדרכים האלה מייצרות קיימות – איזון נכון בין מילוי כל צורכי המין האנושי לבין מזעור הפגיעה בסביבה. כאן בעמוד תמצאו מידע מפורט בנושא, שצפוי לתפוס מקום מרכזי יותר ויותר במציאות החיים של כולנו.
המון.
ב-2019, לפי דוח של האו”ם, המין האנושי זרק לפח כמעט מיליארד טון של מזון. גם בישראל הקטנה היקף פסולת המזון גבוה – בערך 2.5-3 מיליון טון בשנה. לפי הערכות שונות החלק של מפעלי המזון הוא כמה מאות אלפי טון בשנה – כמות עצומה שבידיים הנכונות ובעזרת טכנולוגיות חדשניות יכולה להפוך למשאב חיובי.
מחזור הוא אחד מאבני היסוד של המחויבות לקיימות, מחויבות שכל אדם צריך לקחת על עצמו וכך גם חברות, ארגונים וכמובן מדינות. חלק גדול מהפסולת שכולנו מייצרים כל הזמן ניתן למחזור, והתועלת כפולה: קודם כל פחות פסולת, ובהקשר זה כדאי לדעת שחלק מהמטמנות בישראל כבר מלאות עד אפס מקום, והקמת אתרי פסולת חדשים מצריכה שימוש בעוד ועוד קרקעות, משאב יקר ערך בארץ. התועלת השנייה היא המוצרים שאפשר להפיק מפסולת, ובפרט מפסולת מזון שמוגדרת כאורגנית: ביו פחם, קומפוסט, כופתאות דישון ועוד.
קומפוסט הוא קונספט שכל אדם יכול לאמץ גם באופן פרטי, עבור פסולת המזון שהוא מייצר, ואכן יש לא מעט ישראלים שכבר בנו בעצמם מתקנים רלוונטיים או משתמשים במוצרים ייעודיים למטרה זו. ייצור קומפוסט איכותי בקנה מידה מסחרי מחייב כמובן תהליך משוכלל ומוקפד במיוחד.
הבסיס הוא אקלים מיטבי, ואותו מספק אזור בקעת הירדן בזכות החום והיובש. מרכיב מרכזי נוסף הוא בקרה על תנאי הייצור: טמפרטורה, לחות, היחס שבין פחמן לחנקן, רמת המליחות של התוצר (ככל שהיא נמוכה יותר כך הקומפוסט משובח יותר) ועוד. הניטור הקבוע גם מבטיח יעילות מרבית וגם מנטרל מפגעי ריח.
מספר ההיפוכים של ערימות הפסולת שמגיעה ממפעלי המזון (ומקורות אחרים) משפיע גם הוא על התוצאה, ובדיקות מעבדה חיצוניות משלימות תהליך אופטימלי.
מחזור פסולת של מפעלי מזון ופסולת נוספת מאפשר גם הפקת מוצר שנקרא כופתיות דישון. בפרט מתאים למטרה חשובה זו קומפוסט בקר ועוף. התהליך מבוסס על טכנולוגיות חדשניות, והדשן שמתקבל מתאפיין במספר איכויות חיוניות מאוד: שחרור איטי שמספק חומרי הזנה לצמחים באופן היעיל ביותר, חיי מדף ממושכים, מניעת המלחת הקרקע ומי התהום, פיזור נוח, חיסכון בהיבט הכלכלי וגם אפשרות להתאים את הכופתיות לגידול הספציפי שאותו הן ידשנו. בפרט משדרות הכופתיות את היבולים באזורים מדבריים וחמים.
מחזור הפסולת שמייצרים מפעלי מזון ופסולת אורגנית באופן כללי יכול להניב מוצרים נוספים. אחד מהם הוא ביו פחם (Bio Char). כדאי לדעת שהחומר הזה שימש חקלאים ביערות הגשם כבר לפני מאות שנים. ייצור ביו פחם בשיטות חדשניות מאפשר להפיק כמות גדולה שלו ביחס לכמות הפסולת, וכך להבטיח יחס עלות תועלת משתלם. המוצר הזה, בין השאר, מבטיח ספיגות מקסימלית של דשן, מייצר לצמחים מים זמינים, ומשביח את המערכת האקולוגית בכל מקום שבו נעשה בו שימוש.
פסולת עץ אפשר להפוך לריפוד ללולים, וקרוב לוודאי שבשנים הקרובות נגלה עוד דרכים למחזר פסולת מזון לטובת משאבים חיוניים וחיים בהתאם לעקרונות הקיימות.