(עברית) תולעי קומפוסט – בעלות הברית של הגננים והחקלאים ?

(עברית)

היתרונות הבולטים של הקומפוסט

כולנו מייצרים לא מעט פסולת, וחלק משמעותי ממנה הוא פסולת אורגנית, כלומר כזו שמקורה בצמחים או בבעלי חיים. לפי המשרד להגנת הסביבה, כ-40% מכלל הפסולת בישראל היא אורגנית, וכשלוקחים בחשבון גם את הכמות המשמעותית וגם את ההשפעות השליליות שלה – תוך כדי ההתפרקות שלה נוצרים גזים, נדרש שטח רב להטמנת הפסולת האורגנית ובנוסף ישנה סכנה לזיהום של מקורות מים ושל קרקע – קל להבין מדוע כדאי למצוא שימוש לפסולת הזו.

 

תולעים בקומפוסט

(תמונה: kaliantye / 123RF Stock Photo)

 

במקביל, החקלאות זקוקה לחומרי דישון, וקומפוסט שמופק מפסולת אורגנית הוא אופציה מעולה. התוצאה היא רווח כפול: גם הפחתת כמויות הפסולת האורגנית, גם צמצום השימוש במשאבים טבעיים כדי לייצר חומרי דישון, גם צמצום השימוש בכימיקלים מזיקים והפחתת פליטת המזהמים שמתרחשת תוך כדי ייצור דשנים.

 

(עברית)

למה תולעים בקומפוסט משביחות אותו?

נוכחות של תולעים בקומפוסט משביחה אותו, שכן התולעים ניזונות מהפסולת האורגנית ומייצרות קומפוסט איכותי ביעילות גבוהה.

לקומפוסט איכותי שלל יתרונות, כך שאותן תולעי קומפוסט הן נכס של ממש. בין היתרונות המשמעותיים: טיוב של האדמה בה נמצאים הגידולים, יבולים מוצלחים יותר (למשל חיטה עם ריכוז חלבון גבוה מהרגיל), צמצום הסחף, הרחבת המגוון הביולוגי ועוד.

כדי לייצר דשן איכותי, חשוב להקפיד על מספר פעולות, וזאת בנוסף לנוכחות של תולעים בקומפוסט. ראשית, כל ערימה צריכה לעבור מספר רב יחסית של היפוכים עד שהחומר יהיה בשל לשימוש. שנית, חשוב לוודא שרמת המליחות בקומפוסט מינימלית, ועוד דגש חשוב הוא מניעת מפגעי ריח ומשיכת חרקים, כשלשם כך רצוי לייצר את המוצר רב היתרונות באקלים חם ויבש.

בדיקות איכות חשובות נוספות הן של היחס בין פחמן לחנקן (אינדיקציה מובהקת לפירוק החומרים האורגניים וכן להפחתת הסיכון למפגע ריח), של רמת הלחות במוצר וכן שלילת מחלות וטפילים. השילוב בין הבקרה הקפדנית לתולעים שמובילות תהליכים טבעיים מבטיח קומפוסט איכותי וכאמור תרומה עצומה לחקלאות ולסביבה.

 

רוצים לדעת איך להכין קומפוסט ביתי? קראו את המאמר הבא >>

 

Accessibility Toolbar

Call Now Button