כך תשמרו על גידולים חקלאיים באמצעות קומפוסט והרחקת מזיקים

(עברית)

קומפוסט איכותי לחקלאות

קומפוסט לטיוב קרקע לחקלאות חשוב לה ממספר היבטים: הוא מספק לאדמה את החומרים האורגניים הנדרשים עבורה לתמיכה בגידולים חקלאיים חדשים, משפר את יכולות ספיגת המים של הקרקע, מונע סחף ומעודד את פעילותם של מיקרואורגניזמים חיוניים. חשיבות נוספת לשימוש בקומפוסט היא נושא המיחזור, מאחר ופסולת של תעשייה אחת (למשל, גידול בקר, עופות וכו’) הופכת להיות משאב חיוני לתעשייה אחרת (ממנה למעשה עשוי הקומפוסט) ונמנע זיהום מקורות מים ומזון במחוללים פתוגניים.

 

כיצד מייצרים קומפוסט?

ייצור קומפוסט מתבצע בשלושה שלבים עיקריים:

  • שלב מזופילי – זהו השלב ההתחלתי שבו החומר האורגני בתערובת הקומפוסט מתחיל לעבור פירוק על ידי מיקרואורגניזמים שונים (חיידקים, פטריות וכו’). בשלב זה נוצר חום שמגיע עד לכדי 50 מעלות.
  • שלב תרמופילי – בשלב זה תהליכי הפירוק מואצים, טמפרטורת הקומפוסט ממשיכה לעלות ומגיעה עד ל- 80 מעלות כך שפתוגנים למעשה מושמדים בשלב זה. בשלב הראשון מתפרקים בעיקר סוכרים וחלבונים וכעת, הודות לטמפרטורה הגבוהה, מתפרקת גם תאית.
  • שלב ההבשלה – בשלב הסופי הטמפרטורה יורדת, הריחות הקשים שאפיינו את התהליכים הקודמים אינם קיימים עוד והדשן עובר למצב יציב. זהו השלב הארוך ביותר שנמשך עד כחודש.

 

החומרים שנכנסים לתהליך ושמהם מורכב הקומפוסט הם רבים ומגוונים וכוללים תערובות של גזם, קש וזבלי בעלי חיים. במידה ומדובר בקומפוסט שמיועד עבור חקלאות אורגנית, יש להשתמש אך ורק בפסולת אורגנית צמחית.

 

(עברית)

הקריטריונים של קומפוסט איכותי

קומפוסט איכותי יתבטא במספר קריטריונים שחשוב שתכירו כאשר אתם באים לרכוש אותו מחברה מסויימת:

  • אחוז רטיבות נמוך – כך שהוא כולל יותר חומר אורגני ופחות מים.
  • חסר ריח חריף – קומפוסט בעל ריח רע חזק הוא כזה שלא עבר את כל שלבי ההיווצרות שלו בצורה מלאה. במקרים שכאלו תכולת המיקרואורגניזמים בדשן היא עדיין גבוהה, מה שעשוי לפגוע בגידולים החקלאיים שלכם.
  • יחס C/N – בין 10 ל- 15 כך שהוא עשיר בחנקן, חומר שתורם להיווצרות חלבונים חיוניים בגידולים השונים.
  • בעל רמת מליחות נמוכה – שכן מליחות רבה מידי עלולה לפגוע בגידולים.
  • חסר פתוגנים – על מנת למנוע סיכוי לזיהומים למיניהם.

 

לא על הקומפוסט לבדו

לצד שימוש בקומפוסט חשוב לוודא שמתבצעות פעולות להרחקת מזיקים שונים שיכולים לנצל את ההזדמנות שנפלה בחיקם ליהנות ממשאב עתיר בחומרים אורגניים זמינים, מה שבסופו של דבר עלול לחבל באיכות הגידולים החקלאיים שלכם. קיימות כיום מגוון שיטות להדברת מזיקים, ביניהן גם הדברה ירוקה ואורגנית שלא פוגעות בגידולים עצמם ולא בצרכן הסופי, כך שאין לכם שום סיבה לדאוג מביצוע התהליך החשוב הזה.

Accessibility Toolbar

Call Now Button