(עברית) בכל תהליך של פירוק ביולוגי של חומרים אורגניים, משתתפים גם חומרים המכילים פחמן (בעיקר מן הצומח). גורם נוסף שמסייע ומניע את התהליך הביולוגי הטבעי הוא החנקן. החנקן נמצא כחלק מהחלבונים המרכיבים את כלל הצמחים והוא אף מרכיב חשוב בשאריות מבע”ח ואדם, המשמשים כחומרי-מוצא לתהליך הקומפוסטציה – או כפי שנקרא בעברית תקינה ‘הרכבת דשונת’ (והוא למעשה הכנת קומפוסט).
לצורך הכנת קומפוסט ביתי, אנחנו זקוקים לפחמן ולחנקן כמעט בכמות שווה, וזאת ע”מ לאפשר לחיידקים ולפטריות המפרקים את החומרים האורגניים (פחמן) מספיק אנרגיה (חנקן).
לאלו מאיתנו שמתגוריים בבתים עם גינות נוי ואף בישובים שבהם בתי קרקע, ישנה אפשרות למחזר ולהשתמש בשאריות רבות מגן הנוי בסביבות הבית כגון ענפי עצים, עלווה, כסחת מדשאות ואף שאריות מזון שמקורן מהצומח.
לשאריות הנ”ל אנו מוסיפים את שאריות בעלי החיים והאדם כגון זבל בקר, זבל עוף ואף בוצת-שפכים ביתיים (לאחר הפרדת המים – המסופקים כמי-קולחין לחקלאות וגינון הציבורי).
בבתים המצויים אך ורק בעיר וללא גינה – נוכל להשתמש אך ורק בשאריות המזון שלנו, היות והן מכילות גם את מרכיב הפחמן וגם את מרכיב החנקן.
תמונה: terra2024 / 123RF Stock Photo
בכל תהליך של פירוק ביולוגי של חומרים אורגניים, משתתפים גם חומרים המכילים פחמן (בעיקר מן הצומח). גורם נוסף שמסייע ומניע את התהליך הביולוגי הטבעי הוא החנקן. החנקן נמצא כחלק מהחלבונים המרכיבים את כלל הצמחים והוא אף מרכיב חשוב בשאריות מבע”ח ואדם, המשמשים כחומרי-מוצא לתהליך הקומפוסטציה – או כפי שנקרא בעברית תקינה ‘הרכבת דשונת’ (והוא למעשה הכנת קומפוסט).
(עברית)
לצורך הכנת הקומפוסט, אנו זקוקים לכלי קיבול כלשהו. מובן שבבתים עירוניים – ללא גינה, נוכל להשתמש בכל מיכל בעל מכסה. מיכל מקצועי נקרא קומפוסטר ביתי. רצוי מאד למקם אותו במקום בו לא יהווה בעיה מהבחינה של ריחות לא נעימים – מאחר וחלקו הראשון של התהליך הוא ריקבון. בבתים צמודי קרקע – נוכל גם להתקין מיכל גדול יותר שיכיל את כלל חומרי המוצא מן הגינה, או לחילופין – בור באדמה.
תהליך הרכבת התערובת להכנת קומופוסט ביתי מתרחש על ידי כך שאנו מערבבים בכמויות שוות את חומרי המוצא – חומר צמחי עם שאריות זבל בעה”ח או הבוצה. למי שרוצה להבין איך עושים קומפוסט, נגיד שאנו מערבבים את התערובת והופכים אותה פעם בשבוע, וזאת על-מנת לאפשר את מירב שטח המגע של החיידקים והפטריות המפרקים – עם החומרים האורגניים לפירוק.
תמונה: singkham / 123RF Stock Photo
(עברית)
מהלך הפירוק תלוי באופן ישיר בטמפרטורה הקיימת בסביבת התערובת ואף באיזון בתכולת האויר לעומת החומרים בתערובת:
בהתאם לטמפרטורות הסביבה של תערובת הקומפוסט הביתי שהכנו, יתקדם תהליך פירוק והרכבת החומרים האורגניים ותוספיהם – למצב המוכן של קומפוסט שהוא חומר בעל צבע חום כהה, עם ריח של אדמה רטובה אחרי הגשם הראשון בטבע. בשלב זה, רוב החומרים כמעט איבדו את צורתם המקורית והם בשלבי פירוק מתקדמים.
החומר שהתקבל יכול לשמש לדישון וטיוב אדמת הגינה וכן כתוספת מרעננת לאדניות ועציצים. אז עכשיו גם אתם יודעים איך עושים קומפוסט ביתי – צאו לדרך.