אור פחם הארץ היא חברה צעירה שגדלה בפארק אור

המתמחית ומפתחת מוצרי Bio-Char מחומרים אורגניים שונים

ביו פחם

אור פחם הארץ היא חברה צעירה הגדלה בפארק אור המתמחית ומפתחת מוצרי Bio-Char מחומרים אורגניים שונים. אנו מפתחים מוצרי ביו-פחם לשיפור פוריות אדמה וכאמצעי גידול מנותקים. בנוסף, אנו מפתחים סופחני פחם פעיל לספיחת כימיקלים מקרקע חקלאית ותשטיפים תעשייתים.

מוצרי ביו פחם לגינון וחקלאות

נוטרוצ'אר

 

הנוטרוצ'אר מיוצר על בסיס ביוצ'אר שבתהליך פירוליזה מצופה במינרלים. הנוטרוצ'אר טעון ומוכן לשימוש כתוסף מזין לכל מצע גידול או אדמה.

 

למידע נוסף על הנוטרוצ'אר

ביו-פחם הוא חומר חדש ומעניין עבור חקלאות, גינון ושימושים נוספים בימינו, אבל כדאי לדעת שיש לו מקורות בני מאות שנים. למעשה, התחום התגלה ראשית במחקרים גאולוגיים אי שם ביערות האמזונס בברזיל (ובהמשך באזורים נוספים בעולם ואפילו באזור הים התיכון).

 

החוקרים בחנו כיצד בקרקעות העניות של יערות הגשם מתקיימים איזורים פוריים לחקלאות מקומית. איזורי אדמה פוריים אלו שבאמזונס, נקראים "Terra Preta de Indio" – האדמה השחורה של האינדיאנים. התברר כי אדמה זו עשירה בפחם וחומר אורגני (בעומק 40-50 ס"מ בממוצע) ושהיא נוצרה במשך מאות שנים בידי ילידי היערות בשיטה חקלאית מסורתית שבה נשרפו ופוחמו ערימות פסולת אורגנית (שאריות מזון, צמחים, הפרשות וכדומה). החוקרים מצאו כי הפחם מהווה מרכיב מפתח לפוריות האדמות. מאז נולד מונח חדש – "Biochar" (בעברית ביו-פחם) – שתפס עניין רב בקרב חוקרים רבים בכל העולם והוביל להבנה מעמיקה של מנגנוני הפעילות של ביו-פחם בקרקע.

מהו Bio-Char?

ביו-פחם (או ביוצ'אר/Biochar) הוא פחם שמיוצר במיוחד כתוסף לשיפור פוריות אדמה

ביו פחם (או ביוצ'אר/Biochar) הוא פחם שמיוצר במיוחד כתוסף לשיפור פוריות אדמה וגם כשיטה מעשית להפחית גזי חממה ואת התחממות כדור הארץ. לביו פחם יש שימושים תעשייתיים נוספים כמו ניקוי זיהומים מקרקע ומים בזכות כושר הספיחה הגבוה שלו.

 

ממה מייצרים Bio-Char?

אפשר לייצר Bio-Char מכל חומר אורגני. השימוש העיקרי הוא כטיפול בגזם עץ וצמחים מגידולים חקלאיים ונוי אך ניתן לייצר ביו פחם מחומרים אורגניים נוספים כמו פרש בעלי חיים ובני אדם כפי שעשו גם אנשי יערות הגשם. חשוב לדעת כי לסוג החומר האורגני יש השפעה מכרעת על תכונות הביו-פחם שיתקבל. למעשה, אין ביו פחם אחד אלא 'ביו-פחמים' מסוגים שונים.

 

איך אנחנו מייצרים את הביו-פחם שלנו?

כדי לייצר ביו-פחם מכניסים חומר אורגני (עץ לדוגמה) לתוך מיכל פיחום סגור ללא חמצן ומחממים אותו בטמפרטורה גבוהה. החום מפרק את השרשראות האורגניות של העץ ומתחילות להשתחרר ממנו מולקולות קצרות בצורה של גז דליק – זה העשן שאנחנו רואים בשריפה. בגלל שאין חמצן בתוך המיכל, העץ לא נשרף אלא רק מתפרק מרוב אטומי החמצן, מימן וחנקן שקשורים בשרשראות הפחמן שלו.

 

במתקני ייצור מתקדמים, תערובת הגזים שמשתחררת נכנסת לתוך תא בעירה ובזכות אספקת אוויר חיצוני, הגזים נשרפים בתוכו ביעילות כמו במנוע דלק. החום שנוצר בתא הבעירה ממשיך לחמם את מיכל הפיחום ובשיטה הזאת, רוב התהליך מתקיים על האנרגיה הקיימת בחומר האורגני, ללא צורך במקור אנרגיה חיצוני כמו דלק. לתהליך הפירוק בחום והפיחום של החומר האורגני קוראים פירוליזה (פירו=חום ליזיס=פירוק).

Bio-Char של אור פחם הארץ – מה מיוחד בו?

ה-Bio-Char שמתקבל בסוף תהליך הפירוליזה הוא חומר שעשוי כמעט מפחמן טהור. הוא חומר קל משקל בזכות נקבוביות גבוהה (נראה כמו ספוג מלא חורים) שמקנה לו שטח פנים של מאות מטרים רבועים בכל גרם פחם. בנוסף, על שטח הפנים של הפחם קשורות מולקולות עם מטען חשמלי.

 

השילוב של שטח פנים גדול ומטען חשמלי הופך את הביו-פחם לחומר עם יכולת ספיחה חזקה לחומרים רבים. בנוסף, לביו-פחם איכותי יש כושר אחיזת מים שמאפשרת לו להחזיק בתוכו מים כמעט בכל הנפח שלו. מבחינה כימית, ה- PH של ביו-פחם הוא בסיסי. ודבר אחרון, הוא מוליך חשמל מצוין. כל אחת מהתכונות האלו באה לידי ביטוי בשימושים שונים של ביו-פחם.

הביו-פחם משפיע גם על הפעילות המיקרוביאלית באדמה

Bio-Char משפר פוריות אדמה לחקלאות או גינון 

לביו-פחם יש כאמור כושר ספיחה גבוה לחומרים שונים בזכות שטח פנים גדול ומטען חשמלי. לכן, ראשית אנחנו 'מטעינים' את ה-Bio-Char בחומרי הזנה (קומפוסט או דשן אחר) ובהמשך מצניעים אותו באדמה בעומק השורשים. הביו-פחם מונע מהדשן לחלחל מתחת לבית השורשים ומגדיל זמינות בספיגתו, ובמקביל מאפשר הפחתה ומניעת עודפי דישון בקרקע.

 

באופן דומה, אחיזת המים הטובה של הביו פחם מהווה מאגר מים זמין לשורש ומונעת התייבשות מצע הגידול. כפי שמצאנו במספר ניסויים, יישום הדרגתי במנות קטנות (עד 1-3% מנפח הקרקע) של Bio-Char מאפשר הוספת ביופחם נקי (לא מוטען בדשן) ושיפור קרקע פעילה ובריאה. אולם בהוספת מנות גדולות (מעל 3% נפחי) של ביופחם ניתן לצפות לתחרות על חומרי מזון בין הפחם והשורש שעשויה להביא לייבול מופחת.

מה ההבדל בין Bio-Char לפחם למנגל?

  1. סוג החומר שמשמש לייצור הפחם. עבור ייצור פחם לחימום/מנגל נבחר בסוגי עצים בעלי צפיפות גדולה כמו הדרים, אלון וכדומה, אך ביו-פחם נוכל לייצר ממגוון רחב של חומרים אורגניים שלא יתאימו במרקמם לחימום.
  2. הבדל הנובע מטמפרטורת ייצור הפחמים. פחם מנגל מיוצר בטמפרטורות יחסית נמוכות (350° c-450°c) בהן העץ מתפחם אך נשארת בו רמת אנרגיה גבוהה מצד אחד וכושר ספיחה נמוך מצד שני. ביו-פחם מיוצר בטמפרטורות יחסית גבוהות (550°c-650°c) ולכן רמת האנרגיה שלו נמוכה, אך הוא נקבובי מאוד ובעל כושר ספיחה גבוה. חשוב לדעת כי פחם מנגל המיוצר במפחמות מסורתיות הוא גם מזהם סביבתית וגם מותיר חומרים רעילים בתוך הפחם שעשויים לפגוע בחיים בקרקע.

Bio-Char משפיע גם על הפעילות המיקרוביאלית באדמה

היות שהביו-פחם סופח אליו חומרי הזנה ומים, הוא מהווה סביבת גידול אופטימלית למיקרואורגניזמים בקרקע. מגוון גדול של מיקרואורגניזמים מתפתח ומאכלס את הנקבוביות שבפחם כמו בניין מגורים ענק. כיום אנו יודעים כי הגדלת מגוון האוכלוסיות המיקרוביאליות באדמה יוצר מערכת אקולוגית בריאה ומפחיתה משמעותית התפרצות מחלות קרקע ממזיק בודד. יתרון נוסף הוא הגדלה בזמינות חומרי הזנה לצמח ע"י הפעילות המיקרוביאלית ב-Bio-Char.

 

תפריט נגישות

Call Now Button